Mavi Beyaz Santorini


Mavi beyazın en çok birbirine  yakıştığı yerdir burası. Aslında bu iki renk hep heryerde yakışmıştır ama hiç kimse yunanlar gibi bir şehrin genelinde kullanmamıştır. Arık nerede bu renklerin hakim olduğu bir fotoğraf görsek, görsel şartlanmışlıkla Santorini deriz ama aslında Santorini adasında ki Oia isminde bir köydür burası.

Denizden ve havadan ulaşım var Santorini adasına. Eğer deniz yolu ile gelmişseniz bilmeniz gereken ilk şey; geldiğiniz yerin adı Pira Köyü. Köy de iki tane liman var ancak kuvvetli muhtemel eski olana indirileceksiniz. İndiğiniz yerde sizi yukarda dağları üstünde konumlanan Pira Köyüne 5 euro karşılığında götürmek üzere bekleyen teleferiğin olduğunu göreceksiniz. Biraz maceralı olsun derseniz köyün tam içine kadar çıkan merdivenlerden yürüyerek yada eşek ve katırlarla çıkmayı deneyebilirsiniz. (eşekli olan bölüm için söylemek gerekirse;maceraya gerek yok,zira düşüp bir yerlerinizi kırma ihtimaliniz çok yüksek)

Yukarıya Pira köyüne vardıgınızda dar, beyaza boyanmış duvarlar, rengarenk kapılar sizi karşılıyor olacak. Öğleden sonraları yürümekte zorlanacağınız kalabalıklıkta ki sokakları sabah erken gezme şansına sahip oldum. Sokaklar, kapılar fotograf çekimi için çok uygun. Genel de gün batımı için Oia Köyü çok iyi fikir gibi gelse de Pira da gün batımı için muhteşem manzaraya ev sahipliği yapan onlarca cafe restaurant var.

Bu adada aslında öyle onlarca yapılabilecek şey var dersek yalan olur. Burası görmek,gezmek ve en önemlisi fotoğraflamak için gelinecek bir yer. Eğer bir fotoğrafcı yada meraklısıysanız yada fotoğraf çektirmekten hoşlanıyorsanız burası tam size göre.

Bu küçük adada her yere ulaşımın tahmininizden çok daha kolay olduğunu göreceksiniz. Pira’da ana cadde üzerinde halk otobüs terminali var ve oradan ada üzerinde ki her yere 1-2 euro gibi paralara hızlı ve ucuz bir ulaşım sizi bekliyor olacak. Tek yapmanız gereken pano üzerinde asılı otobüs saatine bakmak (kısa aralılklarla bir çok sefer var) ototbüse binmek ve bindiğiniz otobüste paranızı ödemek. En uzak mesafe ise 20,25 dakika. Eğer alternatif ulaşım isterseniz araç, atv, motor kiralayabilirsiniz.

Yaz ayların da bu adaya gelecekseniz gündüzünüzü plajların tadını, sabah erken ve aksam üstünü köylerde; Pira ve Oia de  geçirecek şekilde plan yapmanızı tavsiye ederim. 

Volkanik bir ada olan Santorini de hala tüten volkanı gezmek isterseniz tekne turu satın alabilirsiniz. Sonrasın da üzerinizde ki tsörtün çöpe atabileceğiniz bir şey olmasına özen gösterin.

Volkanik adanın volkanik siyah ve kızıl kumundan oluşmuş plajları ‘Kamari’ ve ‘ Perissa’ adanın görülecek yerleri arasında. Buralar da denize grip, güneşin keyfini çıkartabilir,çok fazla olmayan balık restaurantlarından birini tercih edip  yemek yiyebilirsiniz.
 
Adanın kuzey tarafında yer alan ve sosyal medyada ki fotoğraflarından çok iyi tanıdığınız Oia bölgesi gezilmeyi bekleyen esas yerdir. Dar, beyaz sokakları begonville taçlanmış mavi kapı,pencereleri ile her biri yeni yakalancak bir kare olarak fotoğraflanmayı bekler. Gün batımında sokaklar daha şık bir kalabalıkla doluyor. İnanın bana bu ufacık yerde hiç bir sokağı kaçırmadan tek tek dolaşmak isteyeceksiniz. Sonra belki biraz soluklanmak ve tekrar devam etmek için bir cafe de oturup bir şey yudumlayacaksınız.
Burada gün batımı için bir başka yerde Pira; manzara daha evvel dediğim gibi muhteşem.
Eğer vaktiniz müsaitse adada arkeoloji müzesi, şarap müzesi, Megaron Gyzi müzesi görülebilecek diğer yerler.




Son dönemler de trendi artan Santorini ye hala gitmemişseniz bence gidilecek listenizde yer almayı hak ediyor.